Monument

Het Joods monument, 'gelegen' aan de Kippenmarkt/Jonas Daniel Meijerplaats (centrum Arnhem nabij de Eusebius), dat op 17 november 2019 werd onthuld, verbeeldt een koffer als symbool van het wegvoeren van de Joden en een Thora-rol als symbool van de Joodse traditie. Dit monument gedenkt de ongeveer 1.500 Arnhemse Joden die tussen van 1942-1945 door de Duitsers werden gedeporteerd en niet terugkeerden. De onthulling werd gedaan door de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, de commissaris van de Koning van Gelderland John Berends en opperrabbijn Binyomin Jacobs. Assistentie werd verleend door ontwerpster Betty Jacobs en vier leerlingen van het Arnhemse Thomas a Kempis College.

Het monument ter nagedachtenis aan de destijds gedeporteerde Arnhemse Joden is ook bedoeld om komende generaties te waarschuwen voor de verschrikkingen van antisemitisme en racisme.

Bij de totstandkoming van het monument en de officiële onthulling is nauw samengewerkt met de derde klassen van het Thomas a Kempis College. In het schooljaar 2018/2019 is door ongeveer 280 derdeklassers een historisch en toekomstgericht project gerealiseerd over antisemitisme en racisme. Immers; wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Met de gemeente Arnhem is overleg om te onderzoeken of het mogelijk wordt om jaarlijks aan derde klassers van het Voortgezet Onderwijs en in het MBO-onderwijs één maand in het vak maatschappijleer gericht aandacht te geven aan het onderkennen en bestrijden van antisemitisme en racisme.


© 2019 Laurens van Aggelen