menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

Comments from visitors

Also foreign readers who would like to share their feelings or related information about the monument with other visitors are welcome to submit their reaction in English.

Comments will be posted after review and approval by the site moderator.

Comments/reacties

Foreign readers who would like to share their feelings or related information about the monument with other visitors are welcome to submit their reaction in English.


Comments will be posted after review and approval by the site moderator.


Wilt u een reactie geven op onze site of uw gevoelens delen over het Joods Monument Arnhem? Dan kunt u dat hier doen. Het helpt ons de site levendig en actueel te houden.


Reacties worden gepubliceerd na goedkeuring van de websitebeheerder. Uw e-mail adres wordt niet getoond, alleen uw opgegeven voor- en/of achternaam.

 

Friday, Mai 3th 2024

Dag Jeroen, Ik wil je bedanken voor het delen van de inhoud van de brief van Sally Cohen. Het is voor mij een brief van Hoop en Onmacht. Zo ontzettend pijnlijk om dit te lezen. Groet. 

John Bachrach

 

Friday, September 15th 2023

Bedankt voor deze mooie verhalen, waardoor de herinnering aan deze mensen levend blijft.

Liesbeth

 

Sunday, July 9th 2023

Eindelijk gerechtigheid! Yad Vashem onderscheiding voor Gerrit en Hetty Kramer-Harmsen. Het heeft even moeten duren maar door de nodige inspanning van de beide dochters van Siny Hopaf-Franken, behoren Gerrit en Hetty Kramer-Harmsen nu tot de The Righteous Among the Nations.

John Bachrach

 

Wednesday, June 21th 2023

Etikettenmachine terug bij de familie Mogendorff. Bedankt voor het plaatsen van dit artikel op de voor mijn familie zo belangrijke site "Het Joods Monument Arnhem". Mijn dank gaat o.a. ook uit naar Richard Woolderink. Vriendelijke groet, 

John Bachrach

 

Tuesday, April 18th 2023

Bedankt voor het delen van de informatie over Arthur en Emilie Seligmann.

John Bachrach

 

Wednesday, Januari 4th 2023

Beste Max Nathans, bedankt voor het indrukwekkende verhaal van Simon Nathans 'Namen en bijnamen uit mijn jeugd in Joods Arnhem', dat je met ons hebt gedeeld.

John Bachrach

 

Friday, April 1th 2022

Beste Peter,
Wat een indrukwekkend levensverhaal heb je gemaakt over het leven van mijn moeder Siny Hopaf-Franken. Het is tevens een verdiend eerbetoon aan de families Kramer, Brugman en Annie Franken. Zonder hen was ikzelf niet geboren, terwijl ik nu kan genieten van mijn eigen kinderen en kleinkinderen. Dank voor je inzet!

Ella Vuulink-Hopaf

 

Tuesday, Januari 25th 2022

In de jaren 80 en 90 kwamen John (Bachrach) en ik elkaar regelmatig tegen op het pad achter onze woningen in Westervoort. We maakten wel eens een praatje en zo kwam het onderwerp oorlog eens ter sprake. We vertelden elkaar openhartig wat onze ouders tijdens en kort na de bezetting hadden meegemaakt. John vertelde me toen het bijzondere verhaal van zijn ouders. Ik was en ben erg onder de indruk van het heldhaftige en onverschrokken handelen van zijn moeder. Alijda Jacobs verdient naar mijn mening een plek in de openbare ruimte van Arnhem die blijvend herinnert aan haar uit liefde ontstane verzet tegen het onmenselijke regime van de toenmalige bezetters van ons land.

Jan Prins

 

Sunday, December 12th 2021

Wat een indrukwekkend Dagboek van Ada Goldsmid. Het geeft een helder beeld hoe het er in de oorlogsjaren aan toeging. In het begin van de jaren 40 leek het allemaal nog mee te vallen. Maar al ras veranderde dat. De bezetter trok de touwtjes voor de Joodse inwoners aan. Zo ook voor de Joodse Arnhemmers. Het Dagboek geeft een duidelijk beeld van de ontberingen. Het is zo belangrijk voor het "nageslacht", dat Ada al deze belevenissen aan haar Dagboek heeft toevertrouwd en Anja dit met ons deelt. Anja wat lijk je toch veel op jouw mooie moeder. Wat een gelijkenis! Door het bijgevoegde beeldmateriaal wordt het geheel nog sprekender. Anja en ook Ella, bedankt voor jullie inbreng.

John Bachrach

 

Saturday, Oktober 16th 2021

Sinds de uitreiking van ''Raalte in oorlogstijd '40-'45'' zag en sprak ik John Bachrach gisteren voor het eerst weer. Tijdens de herdenking bij het monument te Espelo. En Ook Suzanne met haar achterban. We hebben veel bijgepraat. En terugblikkend ben ik blij dat Simon en Alijda eind 1986 aanwezig waren bij de presentatie van genoemd boek. Waarin uiteraard het verhaal over Maurits Bachrach is opgenomen. Maar ook het verhaal over Alijda die zovelen uit kamp Westerbork wist te redden. Die nog zoveel meer deed dan dat voor het verzet. Uiteraard hoop ik dat in haar woonplaats een bijzondere herinnering aan haar een mooie plek vindt. Zodat de huidige en toekomstige generaties aan haar een voorbeeld kunnen nemen.

Richard Woolderink

 

Sunday, September 19th 2021

Wat een bijzondere en dappere vrouw was Alijda! Heel mooi liefdesverhaal ook. Dat hoor je niet vaak meer. Heel blij dat ze dat gedurfd heeft. Heeft veel generaties gered en daardoor heb ik nu mijn lieve vriendin Suzanne Bachrach mogen leren kennen.

Lisa

 

Monday, August 16th 2021

Met veel belangstelling en bewondering hebben wij kennisgenomen van het verhaal van Alijda, de moeder van onze zwager John. Wat een moed en onverschrokkenheid!!

Ans en Bart van Nuland

 

Sunday, September 19th 2021

Helaas heb ik Alijda, de overgrootmoeder van mijn kinderen, persoonlijk niet meer leren kennen. de inspirerende verhalen gelukkig wel. Deels nog net direct van Simon, de rest van de familie. Niet voor niets duiden we haar met onze kinderen (die bewust de achternaam Bachrach dragen) als super-oma. Ongelooflijk wat een doorzettingsvermogen, lef en daadkracht hebben zij ten tijde van de oorlog getoond om tegen onrecht en voor andere op te komen. Belangrijk om deze bijzondere verhalen aan de toekomstige generaties te blijven doorgeven. zou heel fijn zijn dit aan de hand van een gedenkplaats in vorm van straat- of pleinnaam of kunstwerk te kunnen doen.

Arno Jansen

 

Monday, August 9th 2021

Waarom hebben wij nog geen Alijda Bacharach-Jacobs plein?? Of straat? Of boulevard? Ik vind dat alle verzetsstrijders dit verdienen en bovendien: zeker Alijda!! Als ik haar verhaal lees dan was zij haar tijd ver vooruit en is dit een waar liefdesverhaal met helaas gruwelijke oorlogsverliezen voor haar familie. Door de liefde ging zij in het verzet. Waren we allemaal maar zo verliefd en dapper als haar, dan zou de wereld er nog mooier uitzien. Door haar en haar medeverzetters zijn er verschillende families doorgegaan. Ze heeft meerdere mensen gered en daarmee meerdere generaties de kans geboden door te leven. Ik hoop dat als mensen haar verhaal lezen, dat zij ook zo zullen liefhebben en strijden voor hun naasten. Laten we nooit vergeten. 

Marlies Welling

 

Sunday, August 1th 2021

Beste Lex Rutgers, wat een geweldig initiatief om ons mee te nemen naar "Joods Arnhem in vogelvlucht". Ik heb met interesse de samenvatting van jouw lezing gelezen. Het maakt weer eens duidelijk wat de Joodse gemeenschap is aangedaan. Vriendelijke groet.

John Bachrach

 

Sunday, June 20th 2021

Na het verhaal over Alijda Bachrach-Jacobs te hebben gelezen lijkt het mij overduidelijk dat zij het verdient om een straat naar te vernoemen.

Mirjam Vuulink

 

Tuesday, June 15th 2021

Na het lezen van het verhaal over mijn moeder Alijda Bachrach-Jacobs, bekruipt mij een gevoel van trots. Trots omdat zij, als een van de weinige, het lef had als jonge vrouw de strijd tegen het kwaad aan te gaan. Zij vertelde over haar angst toen ze hoorde dat de SD naar haar op zoek was. Ondanks deze bedreiging voerde zij haar plan uit en bevrijdde 8 mensen uit Westerbork. Zij bleef actief in het verzet en heeft vaak, met gevaar voor eigen leven, veel voor mensen kunnen betekenen. Ook na de verschrikkelijke oorlogsjaren bleef zij zich inzetten voor mensen in haar omgeving. Ik heb veel van mijn moeder geleerd. Zij was sociaal bewogen en leerde mij om te delen, maar ook om voor jezelf op te komen. Bijna dagelijks denk ik nog aan haar en aan haar woorden: Wie één mens redt, redt de hele wereld.

Tineke Knipping-Bachrach

 

Wednesday, June 9th 2021

Mensen die niet wegkijken en niet weglopen, dat zijn onze helden, blijf ze eren. Een straat te noemen naar deze helden/heldinnen verrijkt onze geschiedenis.

Tobias Berklou

 

Monday, June 7th 2021

Op het nippertje heb ik Simon Bachrach (mijn achterachterneef) leren kennen. Hij kon mij vele verhalen vertellen over mijn familie, omgekomen in de kampen. Ik was altijd welkom bij hem en ik genoot van mijn bezoekjes aan hem. Trots vertelde hij over zijn redster EN lieve vrouw Leida. Wat zou hij trots geweest zijn, als er een straat naar haar zou worden vernoemd. Zij verdient het zeker!

Anja Hartog

 

Saturday, June 5th 2021

Het verhaal over Alijda Bachrach- Jacobs is aangrijpend. Wat een moedige vrouw!!. Zij verdient een straat of plein vernoemd naar haar. Niemand mag vergeten hoe ze met alle risico's mensen heeft gered in de oorlog.

Diny Menco

 

Wednesday, June 2th 2021

Heel trots ben ik op mijn mooie, sterke, lieve, dappere schoonmoeder Alijda Bachrach - Jacobs. Zij bracht, als het veilig genoeg was, kinderen naar hun ondergedoken ouders zodat ze even samen konden zijn. Zo jong en al zo begaan met het lot van deze gezinnen. Als iemand het verdient dat er een straat naar haar vernoemd wordt, dan is zij het wel.

Marij

 

Tuesday, June 1th 2021

Het verhaal over mijn oma, Alijda Bachrach-Jacobs, is voor mij zo herkenbaar. Voor mijn oma was het normaal dat je mensen hielp die dat nodig hadden. Ik herinner haar als een knuffel oma. Haar liefde voor mij voelde als onvoorwaardelijke liefde. Kinderen stonden voor haar centraal en waren belangrijk. Als het soms wat stroef gaat in mijn leven dan denk ik vaak aan mijn knappe sterke oma. Ik ben heel trots op haar. Zij is voor mij mijn heldin. 

Suzanne Bachrach

 

Monday, Mai 31th 2021

Wat een mooi verhaal over Alijda Bachrach-Jacobs! Alijda heeft niet alleen het Nederlands verzetskruis, de Yad Vashem onderscheiding en de zilveren Margriet verdient, maar zeer zeker een vernoeming van een straatnaam of plein. Arnhem mag trots op haar zijn!

Ella Hopaf

 

Tuesday, Mai 4th 2021

Het verhaal over Happy Mogendorff is mooi. Hoe zou je dat onder ogen van de huidige supporters kunnen brengen?

Willy

 

Monday, March 1th 2021

Mijn moeder heeft haar hele leven gesproken over de amsterdamseweg 1-3 Ze heeft gezien hoe het op een onmenselijke manier met veel geweld is leeg gehaald door de duitsers sommige werden gewoon in de trucks gesmeten.

 

Noot redactie:
Klaas Korver heeft op ons verzoek het verhaal van zijn moeder opgeschreven. Het is op de site geplaatst. Klik hier voor zijn verhaal.

Klaas korver

 

Wednesday, Januari 6th 2021

Arnhem: na 75 jaar dan toch een monument en een (informatieve) website.

een bezoeker

 

 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats