menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

Welkom bij de site van het Joods Monument Arnhem

Een monument voor de 1500 Joodse Arnhemmers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijkse herdenking tweede zondag van november. In 2021 is dat op 14 november. De herdenkingsplechtigheid zal om 11.00 uur beginnen.

 

Hieronder is het meest actuele nieuws vermeld. Voor een overzicht van alle nieuws klik op:

Lees meer nieuws over het Joods Monument Arnhem...

15 september 2021: Nieuwe struikelstenen in Arnhem

Op woensdag 15 september j.l. zijn op 7 adressen in Arnhem 16 nieuwe struikelstenen gelegd

ter nagedachtenis aan de Joodse oud-bewoners, die in de oorlog zijn omgebracht. Op de verschillende adressen werd een korte ceremonie gehouden met een verhaal, soms met een gedicht of met live-muziek. Ook werd kaddisj gezegd. Op Mesdaglaan 39 waren leerlingen van de Heijenoordschool bij de herdenking betrokken. De overige nieuwe adressen zijn: Prümelaan 5, Rijnstraat 43, Zijpendaalseweg 1D, van Pallandtstraat 26, Rembrandtlaan 31 en Noordelijke Parallelweg 69. Voor een overzicht van alle Arnhemse adressen met struikelstenen klik hier. Bij de betreffende personen zijn in het namenregister van deze site foto's van de stenen opgenomen. 

1september 2021: digitale buurtmonument voor Joodse wijkbewoners Sint Marten Sonsbeek gepresenteerd

Op 12 september 2021 werd in buurtcentrum De Nieuwe Hommel het digitale buurtmonument  “Om niet te vergeten” van Sint Marten Sonsbeek gepresenteerd. Op een digitale kaart zijn de namen en adressen van de 97 Joodse oud-buurtbewoners aan te klikken. Van 24 bewoners zijn de levensgeschiedenissen opgetekend. Het monument zal verder groeien met nieuwe verhalen, waaraan je kunt meeschrijven. De 24 levensgeschiedenissen zijn doorgelinkt naar de betreffende namen in het namenregister van joodsmonumentarnhem.nl
Zie: www.sintmartensonsbeek.nl

 

24 augustus 2021: Arnhemse meisjes in oorlogstijd

Boekennieuws. Lotte, Hannah & Emmy, Arnhemse meisjes in oorlogstijd. Over vriendschap en keuzes tegen de achtergrond van de Jodenvervolging in Arnhem en de Operatie Market Garden. Een roman van Corrine Baard-Post. Verschijnt eind augustus. Klik hier voor meer informatie.

31 juli 2021: Joods Arnhem in vogelvlucht

In maart j.l. gaf Lex Rutgers een lezing over Joods Arnhem van voor de oorlog. De redactie van het tijdschrift Misjpoge nam de tekst op in het nummer 34/2021-2 onder de titel Joods Arnhem in vogelvlucht. Veel wetenswaardigheden komen aan bod, waaronder winkels en bedrijven van Joodse eigenaren op naam en straat. Klik hier voor het verhaal van Lex Rutgers.

11 juni 2021: 'In de voetsporen van de Stille slag' nu op 28 augustus a.s.

Zomerprogramma Erfgoedcentrum Rozet: documentaire over Arnhemse Joodse onderduikkinderen met aansluitend een wandeling langs het verdwenen Joods verleden van de stad. Nu op zaterdag 28 augustus 2021, 15.30-17.30 uur. Start Rozet, einde Joods monument. Kosten 7,50 euro. De geldende regels voor corona worden in acht genomen. De inschrijvers van april krijgen van Rozet bericht over de nieuwe datum en de status van hun inschrijving. Voor meer informatie of inschrijven klik hier

21 mei 2021: Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

Het verhaal van de (niet-joodse) Alijda Jacobs die acht joodse gevangenen uit Westerbork bevrijdde, onder wie haar verloofde Simon Bachrach. Een eerbetoon aan een Arnhemse verzetsvrouw. Met persoonlijke herinneringen van John Bachrach. Lees hier het verhaal.

Op het verhaal kwamen verschillende reacties. Klik hier voor de reacties.

7 mei 2021: Sint Marten Sonsbeek 1940-1945, negentig vermoorde Joden
Op de website van Sint Marten Sonsbeek verscheen op 26 april 2021 een artikel van Gerard Ursem: '1940-1945, negentig vermoorde Joden'. Aan het artikel is een oproep toegevoegd om mee te bouwen aan het digitaal monument 'Om niet te vergeten'. Voor het artikel en de oproep klik hier.

 

4 mei 2021: 'Happy' Mogendorff en Vitesse

Een stukje Vitesse historie: het verhaal van de Arnhemmer ‘Happy’ Mogendorff, erevoorzitter en icoon van de club in de naoorlogse jaren. Met persoonlijke herinneringen van Selma en Nico Mogendorff. Lees hier het verhaal.

25 maart 2021: In de voetsporen van de Stille slag 10 april a.s. afgelast 

Documentaire over Arnhemse Joodse onderduikkinderen met aansluitend een wandeling langs het verdwenen Joods verleden van de stad gaat vanwege corona niet door. Deelnemers krijgen bericht. Er wordt een nieuwe datum gezocht, wanneer het Erfgoedcentrum Rozet weer open is. Voor informatie over het programma klik hier.   

 

22 maart 2021: Maurits en Mietje Agsteribbe van de Steenstraat

In de Arnhemse Courant wensen zij hun klanten "geluk, voorspoed en vrede". Het is 31 december 1940, de oorlog is acht maanden oud. De situatie wordt dreigender en uiteindelijk levensgevaarlijk. Lees hier het verhaal van Peter Jetten over de Arnhemmers Maurits en Mietje Agsteribbe. Het verhaal is in verkorte vorm opgenomen in de wijkkrant van het Spijkerkwartier nummer 117 jaargang 45 jaar 2021

 

5 maart 2021: De ontruiming van het Joods kindertehuis, het verhaal van mijn moeder
Klaas Korver stuurde ons een verhaal over de ontruiming van het "Jongenshuis" op de Amsterdamseweg. De ontruiming vond plaats op 11 december 1942. De moeder van Klaas, Louisa Korver-van Dijk (1929- 2015) was er als tienjarig meisje getuige van. Klik hier voor het verhaal.

1 maart 2021: Op de foto: de Arnhemse postbode Eilas Schaap

Elias Schaap was voor de oorlog de enige Joodse postbode in Arnhem. In haar boek "de Stille slag, Joodse Arnhemmers, 1933-1945" beschrijft Mago Klijn wie Elias was en hoe het hem en zijn gezin in de oorlog vergaan is. Klik hier voor het verhaal. 


22 februari 2021: zitbank en informatiebord Palestina-pioniers Elden 
Op 26 januari 2021 heeft de gemeente Arnhem in opdracht van de historische kring Elden een zitbank en een informatiebord bij de gedenksteen voor de vermoorde Palestina-pioniers uit Elden geplaatst. Voor meer informatie klik hier.


23 januari 2021: begraven op Moscowa

Begraven op Moscowa: het opmerkelijke verhaal over Jacob Spinoza Catella Jessurun (1877-1955) en zijn vrouw Mietje Hijman Vorst (1885-1973). Jans Askes speurde naar de geschiedenis van het Arnhemse echtpaar Jacob en Mietje. Klik hier voor zijn verhaal.


 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats