menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

Welkom bij de site van het Joods Monument Arnhem

Een monument voor de 1500 Joodse Arnhemmers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijkse herdenking tweede zondag van november. In 2021 is dat op 14 november.

 

Hieronder is het meest actuele nieuws vermeld. Voor een overzicht van alle nieuws klik op:

Lees meer nieuws over het Joods Monument Arnhem...

 

6 januari 2021: In de voetsporen van de Stille slag
Erfgoedcentrum Rozet in april 2021: Documentaire over Arnhemse Joodse onderduikkinderen met aansluitend een wandeling langs het verdwenen Joods verleden van de stad.
Zaterdag 10 april 2021, 15.30-17.30 uur. Start Rozet, einde Joods monument. Kosten 7,50 euro. De geldende regels voor corona worden in acht genomen. Voor meer informatie of inschrijven klik hier.

11 december 2020: November en december 1942 grote razzia's in Arnhem  
In november en december 1942 vinden in Arnhem grote nachtelijke razzia's plaats, waarmee het merendeel van de Arnhemse Joden wordt weggevoerd om vermoord te worden. Het zijn niet de eerste razzia's in Arnhem. Een overzicht:

Op 7 en 8 oktober 1941 worden zeventig Joodse mannen in Gelderland opgepakt, onder hen acht Arnhemmers. Zij komen niet meer terug.
Op 3 oktober 1942 worden de Joodse mannen die (gedwongen) in de werkkampen verblijven 
via de Sint Eusebiusschool tegenover het station naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd en vervolgens hun vrouwen en kinderen die op dat moment nog thuis waren. Dit onder het mom van gezinshereniging. 

Ook worden achtendertig z.g. Palestina-pioniers in Huize Voorburg in Elden opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. De meesten worden in januari 1944 gedeporteerd naar kamp Bergen Belsen. Twaalf van hen overleven de kampen niet, zeven worden uitgeruild. Klik hier.
Op 17 november 1942 en 10 december 1942 houdt de Duitse bezetter twee grote razzia's. Ook oude en zieke mensen worden uit het Joods bejaardenhuis aan de Markt 5 opgehaald.
Op 29 maart 1943 moeten de Joden die nog in Arnhem aanwezig zijn, een reisvergunning afhalen om naar kamp Vught te kunnen afreizen.

Op 8 april 1943 vertrekt de laatste groep Joden uit Arnhem naar kamp Vught. Het zijn voornamelijk medewerkers van de Joodse Raad en een aantal statelozen, die misschien over het hoofd waren gezien. Voor uitgebreidere informatie klik hier.

 

10 december 2020: Sint Marten Sonsbeek, de familie Leefsma uit de Sint Nicolailaan 15

In het oktobernummer van de wijkkrant van Sint Marten Sonsbeek schreef Barbara Peters een artikel over de bewoners van de Sint Nicolailaan 15, onder wie de Joodse familie Leefsma, die in 1943 vermoord werd in Sobibor. In totaal zijn negentig Joodse wijkbewoners na de oorlog niet meer teruggekeerd. Slechts twee hebben de oorlog overleefd. Om hen te herdenken is een digitaal monument in voorbereiding in de vorm van een interactieve plattegrond op de website van de wijk, met alle Joodse wijkbewoners uit die tijd. Klik hier.

 

7 december 2020: Joods Monument en de bewoners van Angerenstein 

De wijkkrant Angerenstein heeft in het nummer 106 van december 2020 een artikel gepubliceerd over het Joods Monument Arnhem en de bewoners van Angerenstein. De wijk had bij het uitbreken van de oorlog 43 Joodse bewoners op 16 adressen, waarvan de helft op de Karthuizerstraat. Van de 43 wijkbewoners overleefden 25 mensen de kampen niet. Kik hier 

 

 

 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats