menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

Welkom bij de site van het Joods Monument Arnhem

Een monument voor de 1500 Joodse Arnhemmers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijkse herdenking tweede zondag van november. In 2021 is dat op 14 november.

 

Hieronder is het meest actuele nieuws vermeld. Voor een overzicht van alle nieuws klik op:

Lees meer nieuws over het Joods Monument Arnhem...

 

25 maart 2021: In de voetsporen van de Stille slag 10 april a.s. afgelast 

Documentaire over Arnhemse Joodse onderduikkinderen met aansluitend een wandeling langs het verdwenen Joods verleden van de stad gaat vanwege corona niet door. Deelnemers krijgen bericht. Er wordt een nieuwe datum gezocht, wanneer het Erfgoedcentrum Rozet weer open is. Voor informatie over het programma klik hier.   

22 maart 2021: Maurits en Mietje Agsteribbe van de Steenstraat

In de Arnhemse Courant wensen zij hun klanten "geluk, voorspoed en vrede". Het is 31 december 1940, de oorlog is acht maanden oud. De situatie wordt dreigender en uiteindelijk levensgevaarlijk. Lees hier het verhaal van Peter Jetten over de Arnhemmers Maurits en Mietje Agsteribbe.

 

5 maart 2021: De ontruiming van het Joods kindertehuis, het verhaal van mijn moeder
Klaas Korver stuurde ons een verhaal over de ontruiming van het "Jongenshuis" op de Amsterdamseweg. De ontruiming vond plaats op 11 december 1942. De moeder van Klaas, Louisa Korver-van Dijk (1929- 2015) was er als tienjarig meisje getuige van. Klik hier voor het verhaal.

1 maart 2021: Op de foto: de Arnhemse postbode Eilas Schaap

Elias Schaap was voor de oorlog de enige Joodse postbode in Arnhem. In haar boek "de Stille slag, Joodse Arnhemmers, 1933-1945" beschrijft Mago Klijn wie Elias was en hoe het hem en zijn gezin in de oorlog vergaan is. Klik hier voor het verhaal. 


22 februari 2021: zitbank en informatiebord Palestina-pioniers Elden 
Op 26 januari 2021 heeft de gemeente Arnhem in opdracht van de historische kring Elden een zitbank en een informatiebord bij de gedenksteen voor de vermoorde Palestina-pioniers uit Elden geplaatst. Voor meer informatie klik hier.


23 januari 2021: begraven op Moscowa

Begraven op Moscowa: het opmerkelijke verhaal over Jacob Spinoza Catella Jessurun (1877-1955) en zijn vrouw Mietje Hijman Vorst (1885-1973). Jans Askes speurde naar de geschiedenis van het Arnhemse echtpaar Jacob en Mietje. Klik hier voor zijn verhaal.

 


 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats