menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

 

 

 

 

Joods Monument Arnhem - Nieuws

Initiatief gedenkteken 'Jongenshuis' Amsterdamseweg

Maandag, 23 Januari 2023

'Arnhemmers pleiten voor gedenkteken voor omgebrachte bewoners van ‘Joods Jongenshuis’. Zo schrijft Harry van der Ploeg in de Gelderlander van 10 november 2022.
'Niets herinnert achter station Arnhem Centraal meer aan het Joods Jongenshuis dat hier ooit stond. Tussen de 100 en 150 mensen woonden in de villa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 11 december 1942 werden de meeste inwoners afgevoerd naar Auschwitz en Sobibor. Een paar Arnhemmers broeden nu op een gedenkteken'.

Zie het artikel hieronder of de uitgebreide versie hier. Lees meer In het Wijkcontact van de Burgemeesterswijk van afgelopen december. Klik hier. Of in het Wijkblad de Penseelstreek van februari 2023, pagina 23-25. Klik hier.

 

[Het “Jongenshuis” (officieel het voormalig Rotterdams kindertehuis) op de Amsterdamseweg werd na het bombardement van Rotterdam gesticht door Dr. Siegfried Wolff, een gevluchte KNO-arts uit Berlijn. Het Jongenshuis opende rond 20 oktober 1940 de deuren. Er zaten  Joodse vluchtelingen van alle leeftijden en windstreken in. De jongste was nul jaar, de oudste 84. Op 11 december 1942 werden de 141 bewoners naar Westerbork afgevoerd. Van hen overleefden er 91 de holocaust niet. Op de plaats van de villa is nu het CITO gevestigd]. 

 
 

 

 

 

 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats