menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

 

 

 

 

Joods Monument Arnhem - Nieuws

Etikettenmachine terug bij de familie Mogendorff

Dinsdag, 20 Juni 2023

Onderaan de Utrechtsestraat, schuin tegenover de Betuwestraat, stond op nummer 13 de N.V. Etikettenfabriek Mogendorff. Het was een bekend Arnhemse bedrijf gestart in 1886. De Duitse bezetter nam het in beslag. Eerst kwam er een toezichthouder en in 1942 werden de Joodse Mogendorffs gedwongen hun bedrijf te verkopen. Tijdens de oorlog werd het pand volledig verwoest, na de oorlog werd het bedrijf opnieuw opgebouwd. In gebouw aan de Utrechtsestraat is nu het Leger des Heils gevestigd.

(firma Mogendorff aan de Utrechtsestraat 13 in 1952, foto Renes Gelders Archief)

 

In het Algemeen Dagblad van 28 mei 2023 lezen we dat een oude etikettenmachine uit het bedrijf terug is bij de familie. Verslaggever Hans Brok schrijft: ‘Een oude machine die etiketten kan drukken is na vele omzwervingen weer terug bij de Joodse familie Mogendorff. De etikettenmachine komt oorspronkelijk uit Arnhem maar de Israëlische nazaten vonden de machine in Wierden’. Klik hier voor het hele artikel.

 

Alijda en Simon
Alijda Jacobs werkte als dienstmeisje bij de familie Mogendorff, de Joodse Simon Bachrach als technicus bij de firma aan de Utrechtsestraat. Alijda en Simon raakten verliefd en verloofden zich. Simon en zijn twee broers Bennie en Maurits kwamen vanuit Joodse werkkampen in Westerbork terecht. Alijda bevrijdde hen (en anderen) met stoutmoedige acties. Chauffeur Geurt Kreuze hielp haar daarbij. Klik hier voor haar verhaal.

 

 

 

 

 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats