menu  

Joods Monument Arnhem
Joods Monument Arnhem

 

 

 

 

Joods Monument Arnhem - Nieuws

Documentaire Dagboek van Ada Goldsmid

Maandag, 1 Januari 2024

Op 22 oktober 2023 vond voor klein publiek in de sjoel in Dieren de première plaats van de documentaire 'Dagboek waar zal jij nog eens terecht komen?'In de documentaire vertolken  vier Arnhemse scholieren dagboekfragmenten van de 19 jarige Joodse Arnhemse Ada Goldsmid, rechts op het affiche hieronder. Ada woonde met haar pleegouders in de Staringstraat op nummer 12. Bij de razzia van 10 december 1942 ontsnapte zij via de achtertuin om onder te duiken in Amsterdam. Ze overleefde als enige van het gezin Goldsmid de oorlog.

Op 15 december 2023 werd dezelfde documentaire vertoond als filmcollege tijdens de themadag van Museum Hartenstein. Na afloop gingen de toehoorders met de makers in gesprek. Zowel in Dieren als in Oosterbeek was familie van Ada aanwezig. 

Op de themadag sprak ook mevrouw Emmy Drop-Menko hoe het was om als jong Joods meisje de oorlog mee te maken. In 1942 hielp het verzet haar onderduiken in Arnhem. Emmy werd tijdens de evacuatie gescheiden van haar pleeggezin en maakte een turbulente tijd mee. Ze overleefde de oorlog.


Op 12 september 2023 werden struikelstenen gelegd voor Michel Kruijer en Jennij Kruijer-Fröhlich, de pleegouders van Ada. Het verhaal van Ada Goldsmid is op deze site te lezen. Voor vragen over vertoning van de documentaire, mail ons: commentaar-en-contact@joodsmonumentarnhem.nl

 

 

 

 

 

Locatie Joods Monument Arnhem:
Kippenmarkt/Jonas Daniël Meijerplaats